top of page
Sök
  • Skribentens bildMolly's Money

Koll på pengarna med sparkuvert, budget och matplanering

Intervju med BudgetfrökenAnn: Hejsan Budgetfröken och välkommen. Tack för att du tog dig tid att prata med mig om privatekonomi. Du driver ett väldigt inspirerande och vackert instagram konto och en blogg som heter Budgetfröken. Där får vi se hur du organiserar din ekonomi med hjälp av budget och sparmallar i olika varianter.


Budgetfröken: Tack själv! Vad roligt att höra att du tycker att mitt konto är inspirerande!


Ann: Du använder något som heter sparkuvert. Hur använder man dom och varför är dom bra?


Budgetfröken: Sparkuvert är som namnet antyder, ett kuvert som man spar pengar i. Eftersom jag gillar att visualisera mitt sparande har jag valt att ha kontant sparande i olika kuvert. Kuvert som jag dessutom färglägger allteftersom jag fyller på med pengar. Just nu spar jag pengar till jul, födelsedagar, nästa bilservice mm. Kuverten har ett motiv för ändamålet avsett på framsidan där målet (summan) tydligt framgår.


Låt säga att jag vill spara 6000kr till jul och börjar spara redan i januari. Ja, då lägger jag 500kr i kuvertet varje månad och färglägger en del av julgranen för att visualisera mitt sparande. Fördelarna är flera, dels ser du summan öka, dels kan du ta på pengarna. Har du väl stoppat femhundringen i kuvertet, färglagt delen av julgranen, vill du ogärna använda pengarna till något annat.


Ann: Kontanter är ett kraftfullt sätt att verkligen SE och KÄNNA hur mycket man betalar i jämförelse med ett bankkort. Vilka är dina erfarenheter kring detta? och hur fungerar det i Sverige? kan de flesta ta emot kontanter eller hur gör du där?


Budgetfröken: Precis som du säger är fördelen med kontanter att du verkligen kan se och känna på pengarna. Ett bank- eller kreditkort kan skapa känslan av att man har mer pengar än vad man egentligen har. Har du 500 kronor i plånboken så har du 500 kronor. Varken mer eller mindre.


Min erfarenhet är att jag spenderar mer när jag betalar med bankkort. Jag spenderar ännu mer de gånger jag betalar med ett kreditkort. Många betalar sina räkningar och ser till att spara duktigt varje månad för att sedan förlita sig på att resten av pengarna ska täcka övriga utgifter som mat, transport, kläder, nöjen etc. Det är ganska vanligt att man använder sig av ett kreditkort där man betalar fakturan i efterhand.


Jag vill påstå att många inte har bestämt i förväg hur mycket man kan/ska spendera, utan man går på ett ungefär eftersom man har täckning på sitt kreditkort. Därefter betalar man duktigt sin faktura, men inser inte att man har spenderat mer än vad man egentligen har utrymme för. Vilket kan leda till att man inte spar lika mycket månaden efter på grund av en lite väl hög kreditkortsfaktura. Alternativet med ett bankkort (som saknar kredit) kan vara ett bättre alternativ.


Men jag menar att många även under de här omständigheterna spenderar mer än vad man egentligen har utrymme för. Säg att du betalar alla dina räkningar, ser till att spara och sedan ska resten av pengarna täcka just ”resten”. Veckan före lön är pengarna på bankkortet slut och du börjar ”låna” av dig själv. Den summan du plikttroget förde över till sparkontot i början av månaden, kanske får ge vika eftersom pengarna är slut. Så du för tillbaka pengarna till kortet och fortsätter att spendera. Den kritiske skulle kanske påpeka att detsamma även kan ske om du använder kontanter, och visst kan det vara så.


Skillnaden är dock att hur man än vänder och vrider på det, ser du framför dig på ett tydligare sätt vad du har att röra dig med. De flesta matbutiker tar kontanter och även om kontanthanteringen minskat drastiskt under corona, finns det fortfarande många ställen som hanterar kontanter. Jag har valt att lösa det med att alltid betala kontant då jag handlar mat. Övriga kategorier som bensin, nöjen etc betalar jag med mitt betalkort. Jag har en summa budgeterat för varje kategori och håller koll på hur mycket jag har spenderat tack vare att jag noterar varje inköp. Funkar klockrent!


Ann: Det finns många tips kring hur man bäst börjar med en budget. Det jag är intresserad av är att veta hur man fortsätter med en budget :-) Vad tror du man kan tänka på eller kan göra så att man fortsätter med sin budget-vana istället för att ge upp efter någon månad?


Budgetfröken: Vilken bra fråga! Min erfarenhet är att många inte har gjort grundjobbet innan de börjar med en budget. Man behöver fundera på varför man vill göra en budget och vad som är syftet med sin budget. Gör man en budget för att ”alla andra” verkar ha en budget eller för att man ”ska” ha en budget så är jag rädd att för att man kommer att köra fast ganska snart. Jag brukar prata om ditt ”varför”. Varför vill Du ha en budget? Vad vill Du uppnå med Din budget? Under flera år hade jag en budget av och till och den fungerade mer som en grund, men jag lyckades aldrig hålla den. Veckan före lön sprack det och jag handlade för pengar jag inte hade. Jag tänkte att ”jag löser det vid nästa lön”.


Felet visade sig vara att jag inte hade mitt ”varför” klart för mig. I samma stund som jag visste varför jag behövde ha en budget började det fungera. Det i kombination med att börja kartlägga mina utgifter. Under ett par månader skrev jag ned alla inköp. Minsta lilla chokladbit till klädinköp. Jag kategoriserade inköpen och fick en chock. Ja, en chock!


Det visade sig att jag handlade enorma mängder mat och gjorde av med mycket pengar på fika och prylar. Jag lyckades bibehålla min budgetvana i och med att jag fick upp ögonen på hur mycket pengar jag gjorde av med på onödiga saker. Det i kombination med att jag visste mitt ”varför” och en mycket enkel budgetmall var mitt vinnande koncept.


Ann: Jag har sett att du matplanerar och det är verkligen ett toppen sätt att spara på matkostnaderna! Vilka tips skulle du ge någon som vill börja mat planera? hur kommer dom igång?


Budgetfröken: Enkla maträtter baserade på få ingredienser. Nu under sommarhalvåret äter vi frukost, lunch, mellis och middag. Endast ett mål om dagen är ett varmt lagat mål mat. Det fungerar utmärkt att byta ut ett av dagens lagade mål mat mot t ex filmjölk eller gröt. Min matplanering brukar ta avstamp ur säsongens varor då de är billigast. Jag drygar ut köttfärs m.m. med linser eller bönor. Har man familjemedlemmar som inte gillar smaken av linser eller bönor, så smyger man in dessa gradvis.


Genom att veta i förväg vad vi ska äta undviker vi panikinköp. Ibland väljer jag att utgå från butikens erbjudanden, enkelt och ofta billigt. Ett tips för de som vill komma igång att matplanera är att ta rygg på andra som använder sig av veckomatsedel och testa lite nya rätter.


Ann: Om du fick välja ETT till tips för bättre privatekonomi (som vi inte har pratat om än), vad skulle det vara?


Budgetfröken: Okej… Budget har vi ju redan pratat om, så det kan jag inte välja. I så fall väljer jag att skippa kreditkortet och gå över till bankkort i kombination med kontanter. Hur man än vänder och vrider på det här med kreditkort, törs jag påstå att du i slutändan alltid kommer att spendera mer om du använder kreditkort jämfört med om du använder betalkort/kontanter.


Ann: Tack så mycket för din tid och dina svar Budgetfröken!

 

Budgetfröken: Tack själv!


Kolla in och följ Budgetfröken på instagram och hennes blogg. Det finns mycket intressant information och gratis mallar för budgetar, sparkuvert och sparbilder att ladda ner gratis.
293 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page