top of page
Sök
  • Skribentens bildMolly's Money

Hur man kan spendera mindre pengar utan att minska på livskvalitén

Intervju med Nadia Forsmoo från SparsmartAnn: Hej Nadia och välkommen. Tack för att du tog dig tid att prata med oss om sparande och livskvalité. Du driver en facebook grupp och ett instagram konto som heter Sparsmart.


Nadia: Ja precis, jag startade Facebooksidan när jag var föräldraledig. Jag saknade intellektuell stimulans och ville träffa andra likasinnade att prata sparande och aktier med. Instagramkontot startade jag som ett komplement för några månader sen. Facebooksidan passar bättre för dialog och andra kan också dela med sig av tips och ställa frågor, medan instagram är mer ett forum att för egen del dela med sig av information.Ann: Vad betyder det för dig, att vara "sparsmart"?


Nadia: För mig betyder Sparsmart att spara pengar på ett smart sätt. Det är stor skillnad på att vara snål och att vara Sparsmart. Är man Sparsmart så hittar man sätt att dra ner på sina kostnader utan att minska livskvalitén avsevärt. Vad det innebär är individuellt men för mig kan det t.ex innebära att handla second hand istället för att köpa nytt. Att inte betala för Spotify utan istället använda gratisversionen, att ta med matlåda istället för dyra uteluncher, att leta reapriset osv.Ann: Även om det är individuellt vad man värderar, vad tror du många kan spara in på, som man betalar för mycket på i onödan?


Nadia: Mat tror jag är en sån typisk grej som många betalar ”för mycket” för. Man handlar i en dyr butik istället för en billig, man kollar inte jämförelsepriser, man ströhandlar efter vad man är sugen på istället för att storhandla strukturerat med lista utefter extrapriser osv.


Sen betalar många för mycket för sitt internet utifrån vad man faktiskt behöver. Många hade klarat sig med en mycket lägre hastighet än de har idag. Sen sitter många på dyra kostnader för telefonabonnemang när det finns mycket billigare på marknaden som är lika bra. Tror ofta det handlar om lite lathet att man inte orkar byta och att man vet vad man har men inte vet vad man får och därmed inte vågar byta. Jag säger dock att våga byta och tycker du inte det funkar, då kan du alltid byta tillbaka.


Alla ovan nämnda saker är något som kan dra ner kostnaderna rejält men som ändå inte minskar livskvalitén, vilket jag tycker är viktigt. Det ska inte va tråkigt att spara pengar.Ann: Om man känner att det är svårt att få ekonomin att gå ihop i slutet av månaden, vad skulle du ge för tips?


Nadia: Jag skulle fundera över vad anledningen är till att du inte får dina pengar att räcka. Antagligen så slösar du pengar på något som du kan dra in på och som gör att du har pengar hela månaden. Det viktigaste tipset här är att synliggöra vart dina pengar går genom att kolla dina kontoutdrag några månader bakåt och kategorisera upp vad du lägger dina pengar på, det är ett väldigt effektivt sätt att synliggöra vad dina ”svarta hål” är, och det är först då man kan börja täppa igen hålen.


Skulle man akut vara utan pengar någon månad så finns det ju sätt att få hjälp genom t.ex giving people på Facebook eller genom att ta kontakt med den församling du tillhör, på dessa sätt kan du få hjälp med en matkasse om det skulle krisa totalt, men i längden gäller det att ta tag i sen ekonomiska situation och ändra den för att slippa hamna där. Och se alltid till att spara till dig själv först. Vet du med dig att du har en tendens att spendera de pengar du har på ditt konto så är det extra viktigt att du sparar undan direkt när du har fått lön.Ann: Vad har du för mål med ditt sparande? och var får du drivkraften ifrån?


Nadia: Mitt mål med mitt sparande är att på sikt bli ekonomiskt fri. Jag hoppas kunna sluta förvärvsjobba när jag är runt 55 år. Det har dock inte alltid varit mitt mål utan anledningen till att jag tog tag i min ekonomi var för att jag är ett maskrosbarn och jag ville inte själv ha det så som jag växte upp där en ständigt oro för att vi inte hade pengar fanns. Min dotter ska aldrig behöver oroa sig över att vi inte har mat hela månaden, eller att hon inte ska kunna följa med på friluftsdag i skolan för att aktiviteterna kostar pengar, eller att hon inte får nya skor när hon växt ur de gamla osv. Det är min absoluta drivkraft att ha tillräckligt med sparande så att jag slipper oroa mig. Lyckas jag sen med mitt mål att bli ekonomiskt fri så är det bara en fin bonus.Ann: Vad ska man göra om man tycker om att göra något som kostar mycket, tex resor eller en dyr hobby. Är det kört med sparandet då?


Nadia: Nej det behöver det absolut inte vara, men har man ett låglöneyrke, bor dyrt och dessutom är ensamstående så kanske du inte har råd att ha både en dyr hobby och ett bra sparande. Då får man välja vad man vill prioritera.


Sen om jag ser till mig själv så reser jag ofta ett par gånger per år men jag har ändå ett bra sparande och det är på grund av att jag har en okej lön samt att jag är Sparsmart och gör prioriteringar i vardagen som gör att jag kan spara mycket. Vi har tex valt att flytta från storstad till liten stad vilket sparar oss enorma pengar varje månad. Jag köper nästan uteslutande second hand istället för nytt, jag gör storkok vilket minimerar kostnaderna för utelunch och snabbmat, osv. Så sjävklart är det inte kört att resa eller ha en dyr hobby och också kunna spara, men du kommer då få göra andra prioriteringar som gör att du har råd med båda delarna.Ann: Tack så mycket för din tid och dina svar Nadia!

Nadia: Tack själv för att jag fick den här möjligheten!Nadia Forsmoo är grundaren av Sparsmart Facebook grupp och Sparsmart instagram konto. Följ henne för mer inspiration och kunskap kring privatekonomi!115 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page