top of page
Sök
  • Skribentens bildMolly's Money

3 sätt för att vinna över din inre sabotör - när du tar kontrollen över din ekonomi

(version in English coming soon)

Photo by Marcelo Leal on Unsplash
Photo by Marcelo Leal on Unsplash

När vi ska ta tag i vår ekonomi så finns det vissa saker som känns svåra eftersom det är ovant. Det är något vi måste lära oss, genom små steg att bli bättre på. Det kan vara tex att skriva ner en lista på alla utgifter, att skapa en budget, kolla kontoutdrag, läsa på om investerings-strategier etc.


När jag måste göra något som jag tycker är jobbigt och tråkigt som att städa vinden så brukar jag använda mig av ett par tricks. Här kommer 3 metoder för att övervinna din inre sabotör (som säger att det är mycket trevligare att ligga på soffan och titta på youtube).



1. Pomodoro metoden


När tiden är obegränsad så är det mycket svårare att komma igång. Pomodoro metoden går ut på att begränsa tiden till ett litet tidsfönster med tex en timer på 30 minuter. Under detta tidsfönster ska du börja med det du vill få gjort. Det är ok om det inte blir färdigt. När timern är igång så känns det inte lika stort och jobbigt. Du kan börja med 10 minuter också om det känns extra svårt. Sedan kan du ta en paus, vänta till en annan dag och sätt en ny timer eller fortsätt om du kommer in i det.



2. Micro mål


När vi sätter stora mål som tex "skapa en budget" så är det lätt att tveka och aldrig riktigt komma igång. Det fantastiska med micro mål är att vi ger oss själva tillstånd att bara göra ett litet, litet steg och det i sin tur ger oss en känsla av framåtrörelse som är motiverande. Motivation är det magiska medlet vi måste skydda! Om vi sätter för stora mål så dödar vi motivationen eftersom vi oftare misslyckas.


Sätt tex 3 micro mål och en timer. Exempel på olika micro mål kan vara: sätta på datorn, sitta ner vid skrivbordet, gå till eller googla google sheets, skapa ett nytt google sheet, skriv in rubriken "Budget September 2019", skriv 3 kategorier av saker du vill spara till, skriv 3 kategorier av saker som du spenderar pengar på, etc. Skapa en lång lista som du kan kryssa av när du gjort ett par micro mål.



3. Gör det tråkiga/svåra tillsammans med något roligt


Om man tillåter sig själv att göra något roligt/onyttigt tillsammans med det man vill få gjort så går det också mycket lättare. Jag upptäckte det här tillsammans med träning. Att lyssna på en favorit-podcast när jag är ute med hunden och tränar är SÅ mycket roligare än utan något att lyssna på. Eller kolla på en TV serie vid löparbandet/cross-trainern. Tiden bara flyger iväg och vips har jag man tränat i en timme.


Här kommer ett par exempel som du kan göra när du tex ska skapa en budget: träffa en kompis som också vill göra det och gör det tillsammans, ta ett glas vin, ditt favorit-te, äta lite choklad eller godis, gå till ditt favorit kafé, sitt ute i trädgården, hämta din katt eller hund och klappa på hen, lyssna på din favorit musik eller kanske belöna dig efteråt med att titta på en film du har velat se.


Tack för att du läser!


Tyckte du om detta blogginlägg? Om ja, registrera dig på min lista för att få inlägg som dessa direkt till din inkorg.


Jag publicerar också regelbundet på instagram - följ mig där!



79 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page